HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA
Histamínová intolerancia (alebo histaminóza) je neznášanlivosť histamínu, ktorý prijmeme prostredníctvom jedla. Príčinou intolerancie je nedostatok histamín-degradujúcich enzýmov diaminooxidázy (DAO) a / alebo histamín-N-metyltransferázy (HNMT). Príčinou môže byť aj nesúlad medzi príjmom a degradáciou histamínu v tele. Táto teória bola vyvinutá v 80. rokoch minulého storočia ako súčasť výskumu biogénnych amínov.
Histamínová intolerancia postihuje takmer 1 % európskej populácie. Symptómy ochorenia môžu počas tehotenstva zmiznúť, ale opäť sa objavia po pôrode.
Kontrolované individuálne štúdie a komplexná metaanalýza z roku 2003 nedokázali nájsť žiadne vedecké dôkazy o potravinovej intolerancii biogénnych amínov, ako je histamín.
Príznaky
Možné symptómy po požití potravín bohatých na histamín sú:
- Začervenanie kože, žihľavka, ekzém, svrbenie
- bolesť hlavy, návaly horúčavy, migréna, závrat
- tečúci nos, ťažkosti s dýchaním, bronchiálna astma, bolesť v krku
- nadúvanie (plynatosť), hnačka, zápcha, nevoľnosť / vracanie, bolesť brucha, pálenie záhy
- vysoký krvný tlak (hypertenzia), tachykardia, srdcové arytmie, nízky krvný tlak (hypotenzia)
- menštruačné poruchy (dysmenorea), cystitída, uretritída a podráždenie sliznice ženských genitálií
- retencia vody (edém), edém kostnej drene (BME), bolesť kĺbov
- únava, poruchy spánku
- zmätenosť, nervozita, depresívne nálady
Patologický mechanizmus vzniku
Histamín je v tele extracelulárne degradovaný prostredníctvom enzýmu diaminoxidáza (DAO) a intracelulárne pomocou histamín-N-metyltransferázy (HNMT).[7] V prípade histamínovej intolerancie je aktivita DAO obmedzená a histamín, ktorý sa dostáva do tela prostredníctvom stravy a histamín tvorený v tele, môže byť iba čiastočne degradovaný. Konzumácia potravín s obsahom histamínu (napr. Červeného vína alebo tvrdého syra) vedie k pseudoalergickej reakcii tela. Aktívne alebo pasívne vystavenie sa tabakovému dymu je tiež potenciálnym spúšťačom histamínovej intolerancie, ale táto teória nebola dosiaľ dostatočne študovaná.
Potenciálne nevhodné potraviny pri intolerancii histamínu
Histamín sa produkuje najmä v potravinách, v ktorých dochádza ku bakteriálnej fermentácii, ako sú:
- údené mäso, saláma, šunka, bravčové mäso
- mnohé produkty z rýb, najmä konzervové ryby
- morské plody
- zrelé syry - čím vyšší je stupeň zrelosti, tým vyšší je obsah histamínu
- kyslá kapusta
- pivo
- ocot a výrobky z octu, ako je horčica a nakladané potraviny (napr. nakladaná zelenina)
- červené víno, čím vyšší je stupeň zrelosti, tým vyšší je obsah histamínu. Suché biele vína neobsahujú prakticky žiadny histamín, odporúča sa aj šumivé víno. R. Jarisch však upozorňuje, že francúzske šampanské obsahuje 670 mg/l histamínu (šampanské je čiastočne vyrobené aj z červeného hrozna).
- čokoláda: čokoláda neobsahuje histamín, ale ostatné biogénne amíny tyramin a fenyletylamín. Tieto amíny pochádzajú z kakaa. Pri obmedzení príjmu histamínu v strave by ste sa tiež mali vyhnúť príjmu kakaových nápojov a čokolády (v rôznych typoch sladkostí).
- huby a plesne (napr. ušľachtilé formy na rôznych syroch)
Ale aj čerstvé potraviny
- paradajky (vrátane kečupu a pizze)
- jahody
- avokádo
- špenát a iné
- Navyše, aj niektoré potraviny (napr. ananás, papája, orechy a kakaové výrobky) lieky, ktoré spomaľujú degradáciu histamínu, alebo tzv. histamínové liberátory (napr. určité potravinárske prísady) ktoré uvoľňujú histamín v tele.
- Konzumácia alkoholu zvyšuje priepustnosť bunkových membrán, a tým znižuje hranicu tolerancie histamínu. Preto najmä pri kombinácii alkoholu a potravín bohatých na histamín (napríklad červené víno a syry), sa môžu prejaviť veľmi silné reakcie.